Radim kao konobar u jednom malom kafiću u centru. Ne onom fensi, nego onom gdje dolaze isti ljudi već deset godina i naručuju isto piće. Znam njihova imena, njihove probleme, čak i koju će karticu izvaditi iz novčanika. To je posao koji volim jer je predvidljiv.
Možda čak previše predvidljiv.
Jedne srijede, taman nakon što je zadnji gost otišao, sjeo sam za šank i prebrojao dnevnicu. 47 kuna napojnine. Cijeli dan trčanja za 47 kuna. Počeo sam razmišljati o novom stanu koji tražim – ove godine podstanarstvo je poskupjelo, a plaća mi je ista. I tada me netko spomenuo. Ne sjećam se tko, možda onaj frizer iz zgrade, ali rekao je: "Znaš, nekad navečer odem na jednu stranicu, malo se opustim."
Nisam obraćao pažnju na to tjednima. Ali jedne noći, kad nisam mogao spavati, sjetio sam se tog razgovora. Otvorio sam mobitel i upisao ono što sam zapamtio. Tako sam došao na https://vavada.solutions/hr/ .
Prva misao: ajde, izgubit ću 10 eura i otići ću spavati miran. Registracija, uplata, izbor igre. Odabrao sam nešto s kartama – izgledalo mi je poznato. Tri kralja, tako se zvala igra. Krenuo sam vrtjeti. Sporo, bez žurbe. Ponekad bih zastao i popio gutljaj vode.
Prvih 10 minuta – ništa. Račun je pao na 4 eura. Već sam se pomirio s tim da je to potrošenih 10 eura. Ali tada, na onoj posljednjoj vrtnji prije nego što sam htio ugasiti, ekran je zasvijetlio. Tri kralja. Zaredom. Jackpot? Nije jackpot, ali nešto se aktiviralo. Krenuli su množitelji.
Pamtim taj trenutak točno. Sjedim u mraku, mobitel mi svijetli u licu, a brojke rastu. 50, 120, 300, 540. Zaustavilo se na 540 eura. Nisam disao. Doslovno sam zadržao dah deset sekundi. Onda sam pritisnuo "povuci" i tek tada izdahnuo.
Novac je sjeo sutradan. Prvo što sam napravio? Platio sam polog za stan. Samo tako. Jedan klik u stvarnom životu. Osjećaj je bio – kako da opišem? Kao kad skinete teški ruksak s leđa nakon dugog pješačenja.
Prošlo je mjesec dana. Igrao sam još nekoliko puta, ali nikad više od 20 eura po sesiji. Znao sam izgubiti, znao sam dobiti po 50-60 eura. Ali uvijek sam povlačio sve iznad početnog uloga. To je bilo moje pravilo.
Onda je došla subota. Padala je kiša, kafić je bio pun ljudi koji su se žurili kući. Nakon smjene, sjeo sam za stol koji inače poslužujem i otvorio laptop. Isti onaj https://vavada.solutions/hr/ . Uplatio sam 30 eura. Igrao sam onu istu igru s kraljevima.
I opet – bonus. Ovaj put manji, 210 eura. Povukao sam. Znao sam da neće biti trećeg puta zaredom, i bio sam u pravu. Sljedeća dva tjedna nisam dobio ništa. Ali nisam ni gubio puno – možda 40 eura ukupno.
Najjača stvar koju sam naučio? Kad radiš u kafiću, vidiš ljude koji gube kontrolu. Popiju previše, pa se svađaju, pa im bude žao. Igra je ista. Ako nemaš limit, izgubit ćeš više od novca. Izgubit ćeš raspoloženje.
Zato sam si postavio tri pravila. Prvo: uplaćujem samo ono što sam spreman potrošiti na kino i kokice. Drugo: čim dobijem nešto veće od 100 eura, povlačim odmah. Treće: nikad ne igram kad sam umoran ili ljut.
I znate što? To funkcionira.
Prošli tjedan dobio sam 350 eura. Nije puno, ali meni je značilo da mogu kupiti novu zimsku jaknu i odvesti curu na večeru u restoran koji nije onaj pored kafića. Sjedili smo tamo, jeli meso koje nisam ja posluživao, i bilo je savršeno.
Ne pričam ovu priču da bih vas nagovorio na bilo što. Svatko ima svoj put. Ali meni je ovaj put donio mir. Ne zato što sam se obogatio – nisam. Nego zato što sam prestao paničariti oko svake kune.
Sad kad netko u kafiću ostavi 5 kuna napojnine, ne brojim više "koliko mi još fali za stanarinu". Brojim "evo još jedne kave sutra". I to je velika razlika.
Večeras ću opet sjesti, otvoriti mobitel i odvrnuti par rundi. Možda dobijem, možda izgubim. Nije važno. Važno je da imam osjećaj da je život malo manje predvidljiv. Jer nakon deset godina posluživanja iste kave, malo iznenađenja dobro dođe.
A tri kralja? Njih pamtim zauvijek. Prvi me naučio da sreća postoji. Drugi da nije uvijek tu. A treći – da uvijek trebaš znati kada stati. Eto, to je moj džoker. I dobro mi služi.