Nie jestem typem szczęściarza. Zawsze tak uważałem. Wszystko, co w życiu osiągnąłem, przyszło ciężką pracą, a nie darem od losu. Ale czasem los lubi zrobić psikusa i udowodnić, że jednak o mnie pamięta. I właśnie taka historia przydarzyła mi się pewnego zwykłego, szarego popołudnia, kiedy nic nie wskazywało na to, że dzień zakończy się inaczej niż zwykle.
Był wtorek. Pamiętam ten dzień doskonale, bo akurat wzięliśmy się z żoną za remont łazienki. Stara, obskurna, wymagała totalnej przebudowy. Niestety, jak to w remontach bywa, szybko okazało się, że budżet, który zaplanowaliśmy, jest zdecydowanie za niski. Wyszły dodatkowe koszty, glazura okazała się droższa, hydraulik doliczył za robociznę. Siedzieliśmy wieczorem przy kuchennym stole, patrząc na kartkę z wyliczeniami, i oboje mieliśmy miny jakbyśmy właśnie stracili najlepszego przyjaciela. Brakowało nam około 400 złotych, żeby dokończyć remont bez zadłużania się u rodziny.
Żona poszła spać, a ja zostałem sam z myślami. Chodziłem po mieszkaniu, otwierałem lodówkę, zamykałem, włączałem telewizor, wyłączałem. Nie mogłem znaleźć sobie miejsca. W końcu usiadłem w fotelu z kubkiem kawy i sięgnąłem po telefon. Przeglądałem bezmyślnie Facebooka, wrzuciłem kilka lajków, obejrzałem głupi filmik z kotem. I nagle, na grupie osiedlowej, zobaczyłem post sąsiada z naprzeciwka. Pisał coś o tym, że znalazł w internecie kod i dostał darmowe środki do gry. W komentarzach ludzie pytali, o co chodzi. On odpisał: "Wejdźcie, poszukajcie vavada kody promocyjne i zobaczcie, czy traficie na coś fajnego. Ja dzisiaj ugrałem stówkę bez wpłacania własnej kasy".
Pomyślałem: "A co mi tam? Gorszy wieczór i tak być nie może". Wszedłem na stronę, o której pisał. Wyglądała całkiem porządnie, nowocześnie, przejrzyście. Zacząłem szukać tych słynnych kodów. Wpisałem w Google hasło, które podał sąsiad – vavada kody promocyjne – i znalazłem kilka propozycji na forach i blogach. Jeden z nich był opisany jako aktualny i sprawdzony. Postanowiłem zaryzykować.
Założenie konta zajęło mi może trzy minuty. Mail, hasło, potwierdzenie. Wpisałem kod w odpowiednie pole przy rejestracji. Ku mojemu zdziwieniu zadziałał. Na koncie pojawiły się dodatkowe środki. Niewielkie, ale zawsze. Bez wpłacania własnych pieniędzy. Usiadłem wygodniej w fotelu, dopiłem kawę i zacząłem szukać gry, która by mnie wciągnęła.
Wybór był ogromny. Setki automatów, gry stołowe, coś dla każdego. Nie chciałem kombinować, więc wybrałem prosty automat z owocami. Klasyka, którą zna każdy. Wiśnie, cytryny, arbuzy, siódemki. Zero filozofii. Kliknąłem, żeby odpalić.
Na początku szło sobie tak sobie. Raz wygrywałem parę groszy, raz przegrywałem. Bawiłem się całkiem nieźle, zapomniałem o remoncie, o brakujących pieniądzach, o wszystkich problemach. Wkręciłem się w ten klimat, w tę muzykę, w te migające światła. Minęła godzina, może półtorej.
I nagle, zupełnie niespodziewanie, trafiłem. Ekran eksplodował feerią barw. Symbole zaczęły znikać w zawrotnym tempie, pojawiały się mnożniki, a na liczniku zaczęło dziać się coś niesamowitego. Najpierw 20 złotych, potem 50, 100, 200. Zatrzymało się na 320 złotych. Siedziałem i nie wierzyłem własnym oczom. Przetarłem oczy, odświeżyłem stronę – wszystko się zgadzało. Te pieniądze były na koncie, a ja nie wpłaciłem ani złotówki. To był ten kod, który znalazłem w internecie. Te vavada kody promocyjne zadziałały. Naprawdę zadziałały.
Zerwałem się z fotela i zacząłem chodzić po pokoju. Serce waliło jak oszalałe. 320 złotych. Do 400 brakowało tylko 80. Szybko kliknąłem wypłatę. Nie chciałem ryzykować, nie chciałem grać dalej. To była moja wygrana i chciałem ją mieć na koncie. Pieniądze przyszły w ciągu kilkunastu minut. Siedziałem i patrzyłem na potwierdzenie przelewu. Uśmiechałem się jak głupi. Wszedłem do sypialni, żona już spała. Położyłem się obok i długo nie mogłem zasnąć z wrażenia.
Następnego dnia rano, przy śniadaniu, powiedziałem żonie: "Słuchaj, chyba mamy te brakujące pieniądze". Spojrzała na mnie zdziwiona. "Skąd?". Opowiedziałem jej całą historię. Najpierw się śmiała, że wymyślam, ale kiedy pokazałem jej potwierdzenie przelewu, zrobiła wielkie oczy. "To naprawdę działa?" – zapytała. "Widocznie tak" – odpowiedziałem.
Za te pieniądze dokupiliśmy brakujące płytki i zapłaciliśmy hydraulikowi. Remont ruszył dalej. A ja do dziś pamiętam ten wieczór, kiedy to z nudów i desperacji trafiłem na kod, który uratował nasz budżet. I za każdym razem, gdy wchodzę do tej nowej, pięknej łazienki, uśmiecham się pod nosem i myślę o tym, że czasem los naprawdę lubi pomagać.
Od tamtej pory od czasu do czasu zaglądam na tę stronę. Nie gram regularnie, nie szaleję. Ale lubię w wolnej chwili wejść, pograć, oderwać się. I zawsze, zanim zacznę, sprawdzam, czy nie ma jakichś nowych kodów. Bo wiadomo, każdy dodatkowy bonus to większa szansa na fajny wieczór. Kilka razy trafiłem na naprawdę fajne okazje, które umiliły mi długie, zimowe wieczory. Wpisywałem w wyszukiwarkę vavada kody promocyjne i zawsze coś znajdowałem.
I wiecie co? Ta historia nauczyła mnie jednej ważnej rzeczy. Że czasem warto słuchać innych, nawet jeśli na początku wydaje nam się, że gadają głupoty. Gdyby nie ten post sąsiada na grupie osiedlowej, pewnie do dziś siedziałbym i martwił się, skąd wziąć kasę na remont. A tak, mam piękną łazienkę i fajne wspomnienie.
Teraz, gdy ktoś pyta mnie o radę w trudnej sytuacji, opowiadam tę historię. Mówię: "Nie zamykaj się na nowe rzeczy. Czasem rozwiązanie przychodzi z najmniej oczekiwanej strony". I choć nie namawiam nikogo do hazardu, to mówię, że warto sprawdzać okazje, zwłaszcza takie, które dają coś ekstra bez ryzyka. Bo nigdy nie wiadomo, kiedy trafi się ten jeden raz. Ten jeden wieczór, który odmieni cały twój tydzień. I kto wie, może akurat trafisz na vavada kody promocyjne, które sprawią, że uśmiechniesz się do siebie w lustrze, tak jak ja to zrobiłem tamtej wtorkowej nocy, kiedy to zwykła kawa zmieniła się w złoto.