Miałem dług. Nie jakiś ogromny, nie u lichwiarza, ale wisiał nade mną jak ta chmura, co nie chce odejść. Pożyczyłem od kumpla z pracy tysiąc złotych na naprawę samochodu – rozrząd, pasek, pompa wody, standard. Obiecałem, że oddam za miesiąc. Minęły dwa. Kumplowi nie spieszyło się, ale mnie było głupio. Każde spotkanie, każde "hej, co słychać?" w mojej głowie brzmiało jak "oddasz, kiedy?". Unikałem go. Nie dlatego, że jestem chujem. Po prostu nie lubię być dłużny.
Mam dwadzieścia dziewięć lat, nazywam się Michał. Pracuję w drukarni – obsługuję maszyny, które szyją zeszyty i ulotki. Praca fizyczna, hałas, tusz pod paznokciami. Wypłata nie jest zła, ale zawsze gdzieś ucieka. Czynsz, raty za telewizor, żarcie. Na koniec miesiąca zostawało tyle, że oddanie długu oddalało się w nieskończoność.
Był czwartek. Wróciłem do domu zmęczony, wziąłem prysznic, zamówiłem pizzę. I kiedy czekałem z głupio nastawionym minutnikiem, włączyłem telefon. Weszła notyfikacja – ktoś na grupie osiedlowej na Facebooku wrzucił post o promocjach. Nie reklamę, tylko zwykły link i pytanie: "Czy ktoś to testował? Podobno działa". Kliknąłem. Trafiłem na stronę z listą kodów. Jeden z nich miał dopisek "nowy, testowany dzisiaj". Zawierał ciąg cyfr i liter. Pod spodem krótki komentarz: "Wpiszcie to przy rejestracji i dostaniecie gratis".
Normalnie bym przewinął. Ale coś mi mówiło: sprawdź. Może dlatego, że ten dług siedział mi w głowie od tygodni. Może dlatego, że pizza była daleko, a ja nie miałem co ze sobą zrobić. Znalazłem stronę, o której mowa. Przejrzałem opinie – były w porządku, żadnych dramatów. Zarejestrowałem się. W okienku "kod promocyjny" wpisałem ten, który znalazłem. System go przyjął. Dostałem 50 złotych bonusu bez żadnej wpłaty. Tylko za rejestrację i kod.
Pięćdziesiąt złotych. Tyle kosztuje pizza z dodatkami. Pomyślałem: niech będzie, sprawdzę. Nie wpłacałem własnych pieniędzy. Po prostu wziąłem te bonusowe i wszedłem w pierwszego lepszego slot. Wybrałem coś z jabłkami i cytrynami – taki bardzo prosty, stary typ. Postawiłem małe kwoty, po złotówce, żeby pograć dłużej.
I grałem. Bez ciśnienia, bez oczekiwań. Raz coś wpadło, raz zniknęło. Bonus topniał, ale powoli. Z pięćdziesięciu zrobiło się trzydzieści, potem dwadzieścia. I wtedy, przy stawce dwóch złotych, trafiłem coś większego. Trzy symbole bonusowe. Darmowe spiny. Nie wierzyłem, że cokolwiek z tego będzie, ale ekran nagle ożył. Kręciło się samo. Kwota skoczyła na czterdzieści, potem na osiemdziesiąt, potem nagle na sto sześćdziesiąt.
Siedziałem na kanapie w samych dresach, pizza już dawno wystygła gdzieś na blacie, a ja nie mogłem oderwać wzroku. Kiedy skończyły się spiny, kasa zatrzymała się na 430 złotych. Z bonusu. Z kodu. Z niczego.
Zamknąłem oczy. Otworzyłem. Kwota dalej była. Kliknąłem wypłatę. Bez chwili zastanowienia. Wypłata przeszła – wybrałem przelew na kartę. Po dwudziestu minutach miałem pieniądze na koncie. Normalnie, po prostu. Pizza już dawno była zimna, ale zjadłem ją z takim uśmiechem, jakbym wygrał życie.
Następnego dnia w pracy podszedłem do kumpla, od którego pożyczyłem kasę. Powiedziałem: "Słuchaj, oddaję pięćset teraz, resztę za dwa tygodnie". Spojrzał na mnie zdziwiony. "Skąd nagle?" – zapytał. Uśmiechnąłem się. "Wpadł mi jeden fajny kod promocyjny". Nie wierzył, ale wziął pieniądze. Dług przestał wisieć. Miałem jeszcze mniejszy, ale odetchnąłem.
Minęły trzy dni. Byłem ciekaw, czy to był tylko fart, czy może coś więcej. Znowu wszedłem na tę samą stronę. Tym razem nie miałem już kodu powitalnego, bo go wykorzystałem. Ale znalazłem inny – dla stałych graczy. Wpłaciłem własne pięćdziesiąt złotych, dostałem dwadzieścia bonusu. Wiedziałem, że to nie to samo, ale stwierdziłem, że sprawdzę. Przez godzinę grałem spokojnie. Skończyłem z piętnastoma złotymi straty. Nie bolało. Zaakceptowałem i wyszedłem.
I to jest dla mnie najważniejsze – to, że potrafiłem przegrać i nie wrócić po więcej. Że nie złapałem pościgu. Wiele osób mówi, że hazard jest niebezpieczny, bo wciąga. I mają rację. Ale klucz jest taki, żeby od początku mieć granicę. Ja swoją miałem – nigdy więcej niż pięćdziesiąt złotych własnej wpłaty. I trzymam się tego.
Wieczorem, już po tej małej przegranej, dostałem wiadomość od innego znajomego z pyłkiem w oku. Pisał, że szuka jakiegoś sprawdzonego źródła, bo słyszał o promocjach, ale boi się ściemy. Opowiedziałem mu w skrócie, jak to działało u mnie. Dodałem, że najważniejsze, żeby przed kliknięciem w cokolwiek sprawdzić, czy kod promocyjny jest aktywny i czy pochodzi z wiarygodnego miejsca. Wspomniałem, że akurat ten, którego użyłem, znalazłem na forum z opiniami – i że to był konkretny vavada kod promocyjny, który nie wymagał żadnych wpłat wstępnych. Dla mnie to był game changer, bo mogłem przetestować grę bez ryzyka.
Znajomy podziękował. Nie wiem, czy skorzystał. Mam nadzieję, że tak, ale też mam nadzieję, że zachował zdrowy rozsądek. Bo to jest cała filozofia. Nie chodzi o to, żeby zgarnąć milion. Chodzi o to, żeby czasem, w szary wieczór, zrobić coś, co da ci małe zwycięstwo. Nawet jeśli to tylko pięćset złotych na spłacenie długu.
Od tamtej pory minął miesiąc. Dług jest zamknięty. Z kumplem znów gadamy normalnie, bez tego ciśnienia. A ja czasem, raz na dwa tygodnie, wchodzę na stronę i sprawdzam, czy trafił się jakiś nowy kod. Jeśli tak – wpłacam grosze i gram dla zabawy. Czasem wygrywam stówkę, czasem dwie. Częściej przegrywam dwadzieścia. Ale zawsze z uśmiechem, bo wiem, że to tylko gra. I że największą wygraną nie były pieniądze. Tylko to, że przestałem być dłużnikiem. A to uczucie jest bezcenne. Nawet jeśli brzmi to jak frazes. Zwłaszcza, że to prawda.
Mały dług i jeden wieczór, który go zmazał
-
camillpittm