Mam taki mały, prywatny rytuał. W każdą sobotę po południu, kiedy żona zabiera dzieci do babci na obiad, a ja zostaję sam z pilotem od telewizora i paczką chipsów, ogarnia mnie dziwna mieszanka spokoju i głupiego lenistwa. Zazwyczaj kończy się to tym, że wchodzę na YouTube i oglądam jakieś durne poradniki o grillowaniu albo przeglądam stare zdjęcia z wakacji, wzdychając, jak to szybko zleciało. Ale ostatnio, może dwa tygodnie temu, coś było inaczej. Leżałem na kanapie, przewijałem Instagrama bez większego przekonania i nagle w oko wpadła mi reklama. Nie jakaś nachalna, z migającymi neonami i obietnicami złotych gór. Zwyczajna, z krótkim filmikiem, jak facet wrzuca monetę do automatu i nagle ekran rozświetla się kolorami. Pomyślałem sobie: „E, czemu nie. Spróbuję, dla oddechu od rzeczywistości”.
Nie jestem hazardzistą. Pracuję w korpo, w dziale logistyki, więc moje życie to głównie excela, maile i nerwowe picie kawy. Kiedyś, dawno temu, grywałem w pokera z kumplami, ale to było jeszcze na studiach i kończyło się zwykle pizzą zamiast pieniędzy. Teraz, po trzydziestce, szukam raczej małych przyjemności, które nie wymagają wychodzenia z domu. Dlatego pomyślałem, że logowanie do jakiegoś kasyna online to dobry pomysł na zabicie czasu bez wychodzenia spod koca. Wybrałem Vavadę, bo nazwa brzmiała znajomo, a poza tym nie chciałem szukać dalej – lenistwo wygrało. Stworzyłem konto w jakieś trzy minuty, wpłaciłem stówkę, żeby nie szaleć, i zacząłem klikać.
Na początku poszło średnio. Kręciłem jakiegoś owocowego slotu, traciłem po kilka złotych, wygrywałem po parę. Zero emocji, takie przeciąganie liny. Ale po jakiejś godzinie, kiedy miałem już dosyć i chciałem wyjść, w górnym rogu ekranu pojawił się komunikat. Coś o promocji. Kliknąłem z nudów i okazało się, że przysługuje mi specjalny pakiet powitalny, który podwaja depozyt, a do tego dorzuca darmowe spiny. Uśmiechnąłem się pod nosem. Pamiętam, że wtedy pierwszy raz pomyślałem o tym, że warto sprawdzić, co to za oferta. Miałem w głowie taką myśl: „No dobra, zobaczę, czy to działa”. I tak trafiłem na vavada bonus, który akurat był aktywny dla nowych graczy. Nie spodziewałem się fajerwerków, ale uznałem, że to taka mała przygoda.
Zainwestowałem tę dodatkową kasę w jedną z progresywnych gier stołowych. Nie pamiętam dokładnie nazwy, coś z kołem fortuny i kolorowymi sektorami. Kręciłem, kręciłem, a kwota na koncie rosła i malała jak na huśtawce. Najbardziej wkręciłem się w moment, kiedy miałem już prawie dwieście złotych na plusie i pomyślałem: „O, to całkiem spoko”. Ale prawdziwa zabawa zaczęła się, gdy postanowiłem sprawdzić, czy dam radę utrzymać to przez dłuższy czas. Zmieniłem grę na coś spokojniejszego, z prostymi zasadami, i zacząłem obstawiać małe kwoty. I wiecie co? To było jak medytacja. Przez dwie godziny nie myślałem o pracy, o rachunkach, o tym, że w poniedziałek trzeba złożyć raport. Byłem tylko ja, ekran i dźwięk wirujących bębnów. Czułem się jak w innym świecie, gdzie liczy się tylko chwila.
W pewnym momencie, kiedy miałem już dość i chciałem wypłacić wygraną, bo na koncie miałem 430 złotych (z tych stu włożonych), przypomniałem sobie o tym promocyjnym haśle, które widziałem wcześniej. Pomyślałem, że skoro już tu jestem, to mogę sprawdzić, czy coś jeszcze mi się należy. Kliknąłem w zakładkę z bonusami i zobaczyłem, że mam do wykorzystania kilka darmowych spinów w grze, której nigdy nie próbowałem. Uznałem, że to czysty zysk, więc bez zastanowienia odpaliłem maszynę. I tu zaczęła się jazda bez trzymanki. Pierwsze trzy spiny – nic. Czwarty – mały wygrany. Piąty – ekran zrobił się czerwony, a na środku pojawił się symbol mnożnika x10. Nie chcę was zanudzać szczegółami, ale w ciągu pięciu minut zrobiłem z tych darmówek prawie 800 złotych. Pamiętam, że aż usiadłem prosto na kanapie, a chipsy spadły mi na podłogę. Żona by mnie wyśmiała, ale wtedy poczułem się jak superbohater.
Oczywiście, nie jestem naiwny. Wiem, że hazard to ruletka i że można stracić wszystko w sekundę. Ale w tamtym momencie, w sobotnie popołudnie, to było czyste, nieskażone szczęście. Zdecydowałem się wypłacić połowę kasy, zostawiając drugą część na koncie, żeby później pograć dla przyjemności. Wypłata poszła sprawnie, pieniądze dostałem na konto w ciągu doby. Najbardziej ucieszyłem się, że mogłem kupić żonie nowy szalik, który oglądała w sklepie internetowym, a sobie zamówić zamówić dobrą kawę z palarni. Małe rzeczy, ale jakże satysfakcjonujące.
Od tamtej pory, czasem w soboty, wracam na tę stronę. Nie gram dużo, bo nie mam ochoty ryzykować. Po prostu wchodzę, kręcę przez pół godziny, sprawdzam, czy są jakieś nowe oferty. I muszę przyznać, że ten pierwszy vavada bonus był jak klucz do drzwi, które otworzyły mi świat lekkiej rozrywki. Nie mówię, że to dla każdego. Ale jeśli ktoś szuka czegoś, co oderwie go od codzienności, bez wychodzenia z domu, to warto spróbować. Tylko trzeba trzymać się swojego budżetu i nie dać się ponieść emocjom. Ja nauczyłem się, że najlepsze są te chwile, kiedy wygrywasz mało, ale za to często, bo wtedy zabawa trwa dłużej. A jeśli trafi się większa wygrana, to traktuj to jak bonus od życia, a nie cel sam w sobie.
Podsumowując, nie żałuję tego sobotniego popołudnia. W sumie to nawet fajnie, że czasami dajemy sobie szansę na głupią, niespodziewaną radość. I hej, jeśli kiedyś będziecie mieli ochotę sprawdzić, co to za magia, polecam zacząć od małej stawki i otwartej głowy. Bo najważniejsze to nie zarobić milion, tylko dobrze się bawić.
Weekendowa nuda i cyfrowa ruletka
-
camillpittm