Piątek, godzina 14:30, Żabka na rogu. Wszedłem po hot doga i energetyka, bo w robocie padłem na twarz. Magazyn, setki palet, ciągłe nadgodziny. Kolejka była długa, więc wbiłem wzrok w ekran przy kasie. I zobaczyłem banner. Nic wielkiego, jakiś tam napis. Ale w głowie od razu zakodowałem nazwę. Później, w przerwie, siedząc na pace samochodu dostawczego i żując hot doga, wpisałem to w telefon. Okazało się, że to strona z grami. No i od razu rzucił mi się w oczy ten cały vavada bonus za rejestrację.
Nie myślałem długo. Rejestracja w minutę. Nie musiałem nic wpłacać, a dostałem czterdzieści spinów. Czterdzieści! Za darmo. W pracy wyśmiali by mnie, że daję się nabrać na marketing, ale miałem akurat chwilę, bo szef gdzieś wyjechał. Przeklikałem te spiny w jakieś piętnaście minut. Wygrane? Śmieszne. Uzbierało się 18 złotych. Normalnie bym to olał, ale pomyślałem: „Kurde, za darmo, to czemu nie?”
Wiedziałem jednak, że trzeba to obrócić. Nie miałem pojęcia jak, ale wbiłem w regulamin. Szybkie czytanie, pół biedy. Postawiłem te 18 złotych na jakiegoś starocia z owocami. I proszę – po trzech spinach miałem 45 złotych. Głupia sprawa, ale nagle poczułem tę iskrę. To nie były wielkie pieniądze, ale dawały frajdę. A ja od dawno żadnej frajdy nie miałem.
Po pracy wróciłem do domu. Kamila, moja żona, poszła na wieczór panieński koleżanki. Miałem być sam do późna. Dzieci nie mamy (jeszcze). Siedziałem więc przed komputerem z piwem i myślałem: może by tak wpłacić coś od siebie? Przeglądałem ofertę, sprawdzałem, co się dzieje. I wtedy przypomniałem sobie o vavada bonus za rejestrację – że aktywuje mi dodatkowe rzeczy po pierwszej wpłacie. Zdecydowałem się. Wpłaciłem 100 złotych. Dostałem drugi pakiet spinów i jakieś środki na grę.
Nie jestem hazardzistą. Nigdy nie byłem. Ale tej nocy coś we mnie pękło. Może zmęczenie, może ta głupia potrzeba odreagowania. Wybrałem grę z motywem Azteków – złote maski, świątynie, dżungla. Postawiłem 10 zł. Nic. 15 zł – wygrana 40 zł. I tak kręciłem się przez godzinę. Stan konta wahał się między 80 a 200 złotych. Bawiłem się tym jak dziecko. Aż w końcu postawiłem 25 zł na jedną rundę. Wcisnąłem spin i… dostałem trzy symbole wejścia do bonusu. Nie wiedziałem, co to znaczy. Okazało się, że to runda z mnożnikami. Saldo skoczyło z 170 zł na 620 zł w ciągu minuty.
Mogłem wypłacić. Nie zrobiłem tego. To był mój największy błąd i największa lekcja jednocześnie. Grałem dalej, bo myślałem, że skoro raz się udało, to uda się drugi raz. Przegrałem 300 zł w kwadrans. Zostało mi 320. Wtedy poderwałem się z krzesła. Powiedziałem sobie dość. Wypłaciłem 300 złotych. Zostawiłem 20 na koncie na pamiątkę.
Wypłata przyszła błyskawicznie, może w pięć minut. Przez resztę nocy nie spałem. Leżałem i myślałem o tym, jak łatwo było stracić kontrolę. O włos. Gdybym nie wypłacił tych trzech stówek, prawdopodobnie przegrałbym wszystko. A tak – wyszedłem na plus. 300 złotych czystego zysku plus te 20, które zostały. Dołożyłem do tego swoje 100, które i tak miałem stracić, i wyszedłem na czysto.
Następnego dnia poszedłem do sklepu i kupiłem Kamili bukiet róż. Nie mówiłem jej skąd mam kasę. Po prostu postawiłem kwiaty na stole i powiedziałem: „Kocham cię”. Była szczęśliwa. Ja też. Ale w środku czułem dziwny niesmak. Bo wiedziałem, że to nie była moja zasługa. To był czysty fart. Jeden wieczór, jedna głupia decyzja i tyle.
Czy grałem potem? Tak, raz. Tydzień później. Wpłaciłem 50 złotych z tych wygranych. Przegrałem w dziesięć minut. Wtedy zamknąłem konto. Nie dlatego, że byłem zły. Dlatego, że zrozumiałem, jak cienka jest granica między rozrywką a problemem. Vavada bonus za rejestrację dał mi szansę. Nie szansę na bogactwo, ale szansę na refleksję. Że czasem warto zaryzykować, ale tylko jeśli potrafisz powiedzieć stop. Ja powiedziałem. I to była moja prawdziwa wygrana.
Dziś, gdy widzę reklamy podobnych stron, przewijam dalej. Wiem, co kryje się za tymi kolorowymi symbolami. Ale tamten wieczór w Żabce, hot dog i pechowa przerwa – to wszystko sprawiło, że na chwilę poczułem się jak facet, który ma szczęście. I choć to trwało tylko kilka godzin, ta pamięć została. Na zawsze.
Jak pechowa przerwa na kawę w Żabce zmieniła miesiąc
-
camillpittm